BAKBOORD!!!!

Afgelopen weekend waren de junioren en zeeverkenners op kamp zoals ze dat jaarlijks met Hemelvaart doen. Al sinds 1965 worden jaarlijks de Kaagcup wedstrijden georganiseerd en de oorsprong ervan ligt bij zelfs bij onze eigen groep. Maar door covid kon het vorig jaar niet doorgaan en dit jaar was het helaas ook afgelast door de huidige situatie. Zo’n groot evenement durfde men nog niet aan en dat is begrijpelijk als je weet dat er normaal zo’n 300 lelievletten aan meedoen. Maar niks doen was geen optie na wat gesprekken met gemeenten mochten we, met een paar groepen van rondom de Kaag, als we dan toch in de buurt waren, een gelegenheidswedstrijd organiseren. Of in codetaal “koffiedrinken”.

Na een grandioos spellenspektakel op donderdag en vrijdag kon het “koffiedrinken” zaterdag dan eindelijk van start gaan. Bij de start viel de wind helemaal weg . Iedereen dobberde onmanoeuvreerbaar rond. De spanning was te snijden. Het was stilte voor de storm. Want bij het eerste beste zuchtje wind ging het los. “BAKBOORD!!!!” Alles voer door elkaar om maar de meest voordelige koers te hebben en als eerste over de start te gaan. Van de Sagara’s ging de 1655 tweede over de startlijn van het hele veld. Eenmaal over de startlijn was het meteen bakboord uit richting de Eijmerspoel, Dieperpoel, Norremeer, en daarna de finish weer op het Zweiland. Het was een goede wedstrijd voor de Sagara’s met de 1655 (junioren o.l.v. Sebas van de Mortel) als eerste en de 103 (zeeverkenners o.l.v. Anne van Reij) als derde geëindigd en zeker nog een paar in de top 10 van de +- 40 vletten.
Na de wedstijd mocht iedereen vrij zeilen tot het avondeten waarna nog een spel en een kampvuur op het programma stonden. Zondag was het opruimdag, alle tenten moesten worden opgeruimd en de boel moest weer fris en fruitig zijn voor de volgende opkomst.
Al met al was het een topkamp en heeft iedereen plezier gehad. Zelfs ondanks sommige lekkende tenten.

Sagara Nieuwjaarsborrel 2021

Eindelijk is het zover: 2020 is zo goed als voorbij, pfff… We hebben een complex jaar achter de rug en nog het lijkt niet over. Maar: we maken er als echte Sagara’s altijd het beste van en daarom nodigen we (volwassen) leden, ouders, oud leden en betrokkenen uit om aanstaande zaterdag 2 januari om 20:00 uur samen te proosten op het nieuwe jaar! Het nieuwe jaar 2021 is tevens het 75ste jubileum jaar van de Sagara’s, dus dat maakt deze proost extra bijzonder.

Vanzelfsprekend kunnen we elkaar nog niet op troep zelf treffen, maar om de heimwee tegen te gaan hebben we troep online nagemaakt, inclusief kampvuur en de mogelijkheid om thuis de onvolprezen Sagara keuken (hapjes en drankjes) te genieten. Er is bovendien alle gelegenheid om elkaar informeel tegen te komen en te spreken, wij durven te beweren dat je op deze wijze zeer dicht bij de ouderwetse ‘Sagara experience’ komt waar we allemaal zo naar uitkijken!

Als het goed is hebben (volwassen) leden, ouders en oud-leden een aanmeldlink voor de snack- en bierpakketten ontvangen en een link voor het evenement zelf. Mocht dat niet zo zijn, contact je mede Sagara’s of stuur een pb op onze facebook!

SAGARA’S 75 JAAR

Bijna is het zover: ons 75e jubileumjaar staat voor de deur! In 2021 vieren we het 75-jarig bestaan van de Sagara Satrya’s en blikken we terug op een rijke geschiedenis van de groep. Helaas is het vanwege de huidige Coronacrisis niet mogelijk om fysieke evenementen te organiseren. Maar gelukkig staat het feesteam klaar om de viering toch op een alternatieve wijze te laten plaatsvinden in de vorm van verschillende online activiteiten. Hier volgt later meer over, stay tuned!

Laatste zeildag 2020

Om 10:00 stonden we afgelopen zaterdag al klaar om te vertrekken. Met voldoende lunch en eten ingepakt klaar voor een hele dag zeilen.

Ook spullen voor een grandioos spel waren ingepakt, met onder andere verspringen, touw trekken tussen kinderen, oerhollands touwtje springen met de sleeplijn en … touwtrekken met de Dewi! We hebben fantastisch weer gehad, zoals te zien op de foto’s.

Ver springen
Touwtje springen

Helaas is niet alles even goed gegaan en zijn er een paar mensen per ongeluk in het water gevallen bij het touw trekken met de Dewi. Gelukkig was onder een van hen schipper Sebas en die kon er uiteindelijk wel om lachen. Zo is zijn laatste dag als schipper bij de junioren in ieder geval geëindigd in een avontuur, Anne zal deze positie van nu af aan overnemen.

De sleper met de natte jas van Sebas
Touwtrekken tussen de kinderen

Al met al een hele leuke dag en wat fijn dat we zoveel kinderen nog buiten kunnen laten uitrazen en plezier met elkaar kunnen laten beleven. We hopen dat we dat de komende tijd kunnen blijven doen.

Ook al lijkt het op sommige foto’s en video’s niet zo, 18+ houdt 1.5 meter afstand tot elkaar en tot de kinderen.

Schatzoeken met de bandung.


Mike voer zaterdag op de sleepvlet toen hij plots een heel gek geluid van de schroef af hoorde komen. Hij heeft snel de motor stil gezet en de zv leiding gebeld voor een sleep richting ondiep water. Eenmaal daar en een verfrissende duik later haalde hij een lijn uit de schroef. Zo was het probleem opgelost. Maar nieuwsgierig als hij is ging Mike toch nog even terug om te kijken waar die lijn vandaan kwam. En ja hoor er dreef nog een stuk lijn rond. Precies op de plek waar het eerder mis was gegaan. Mike wilde herhaling voorkomen en probeerde de lijn uit het water te halen maar die zat zo vast dat dat niet ging. Ook niet met hulp van anderen en zelfs niet door er met de sleepvlet aan te slepen. Dus na een lang gevecht met het zware object moest hij toch opgeven en zo kunnen we alleen maar dromen over wat er aan die lijn zit…

Kans op onweer maar toch het water op.


Afgelopen zaterdag was er door het KNMI gewaarschuwd voor eventuele onweersbuien. Ondanks deze waarschuwing besloot de leiding dat het toch veilig genoeg was om het water op te gaan. De weerradars van verschillende meteorologische apps gaven aan dat het onweer ten noorden van ons lag en verder noordwaarts trok. Zodoende zijn we toch gaan zeilen. De temperatuur was prima, er werd zelfs nog gezwommen. Maar na enkele buien was alles nat en werd het toch wel frisjes. En door alle tropische dagen van afgelopen week waren de meesten niet meer gewend om regenkleding mee te nemen. Dus om de kou tegen te gaan besloot de leiding te trakteren op een reep chocola. Je had de gezichten moeten zien….

Derde junioren-zeilopkomst van het jaar vol trots verlopen, met her en der een avontuur.

Zondag 31 mei 2020 konden we in een nieuwe opstelling het water op, waar dat een week eerder maar met maximaal 2 kinderen per boot mocht kon dat nu toch met 3 personen. Sebas had de indeling zo gemaakt dat de meest ervaren bij elkaar zaten en de wat minder ervaren met een leidingslid aan boord. Zo zaten Koen en Menno, twee zeer nieuwe leden, aan boord met Sven, en dat ging op zich prima. We waren naar de Spriet gesleept omdat de wind daar wat gunstiger was en de golven minder hoog toen Sven de sleep verliet met vol tuig, en dat ging niet helemaal volgens het boekje. Er zat een lijntje verkeerd en Sven wilde dat meteen opgelost hebben, maar de boot nam zelf het roer over. De vlet dacht dat het makkelijker zou gaan als hij in het riet zou parkeren dus zo gezegd zo gedaan. Maar goed, hoe kom je daar nu weg? Sebas voer gelijk met de sleepvlet naar ze toe maar uiteindelijk lukte het Sven al om weg te bomen en halve wind uit het riet te komen. Wel een komisch plaatje.

Maar dat was nog niet alles. Sebas was ondertussen weer doorgevaren om bij de anderen te kijken want het is toch best spannend met 3 per boot, zeker als er 2 vletten met alleen junioren varen. Martijn, Quinten en Miguel voeren in de 544 helemaal zonder leiding en er stond toch een forse 4 Beaufort met soms een vlaag 5 wat de jongens klaarblijkelijk niet deerde. Met strak gehesen zeilen voeren ze onbevreesd over de Spriet heen en weer. Dit gold ook voor Sofie, Iris en Mies die het zelfs voor elkaar kregen om te ankeren! Kortom het ging prima en Sebas vond het niet meer nodig om met 2 motorboten tegelijk rond te varen. Dus hij besloot met de Bandung te ankeren aan hogerwal van de Spriet. Eenmaal voor anker kwamen Mike en Marloes met de Dewi om hem op te pikken en nog wat rondes langs de vletten te gaan. Sebas grapte dat ze de Bandung straks voorbij zouden zien drijven los van het anker. En dat had hij beter niet kunnen zeggen want na een paar rondjes werd Marloes gebeld dat er een van onze bootjes rond dreef op de Spriet. Toen was het ineens niet meer zo grappig. Ze gingen er meteen naar toe, gelukkig dreef zij niet tegen andere boten aan en had Sebas om een of andere reden een stootwil aan de ankerlijn gebonden waardoor die niet kwijt was. Dus uiteindelijk kwam het allemaal weer goed. Sebas maakte het anker deze keer extra goed vast. Maar toen….. werd Sebas weer opgehaald want er lag een onbekende boot met één man aan boord lagerwal. En zonder enige twijfel besloten we de beste man te hulp te schieten. De man was met zijn Mariholm aan de grond geraakt en door de wind verder de kant in geblazen. Hij kon dus geen kant op en hij had ook maar een ielig electrisch buitenboordmotortje. Dan kwam er ook nog het probleem bij dat het voor de Dewi ook te ondiep was om dichtbij te komen waardoor er geen sleeplijn kon worden overgebracht. Gelukkig voor de beste man was er iemand met zijn ondiep stekende sloep die hem onze lijn kon brengen zodat we hem vervolgens toch vlot konden trekken. Uiteindelijk kwam aan al deze rampspoed een einde en is iedereen ongedeerd thuis gekomen. Het was ons weer een avontuurlijke dag!

De eerste zeildag Junioren en de extra opkomst

De eerste zeildag
Donderdag 21 mei was het zover, eindelijk mochten de Junioren weer het water op. Dit was wel onder strikte voorwaarden, maar desalniettemin was het een feest. De Junioren waren in tweetallen verdeeld over 6 vletten wat het heel erg spannend maakte, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de leiding en misschien zelfs wel voor de ouders. Toch hadden we er alle vertrouwen in dat het goed zou gaan. Er stond die dag een flauwe warme Ooster en het zou waarschijnlijk toch meer zwemmen dan zeilen worden. Bovendien hadden we drie sleepboten tot onze beschikking, waaronder de nieuwe sleepboot van oud leidingslid Kayran en de Bandung die een dag ervoor nog buiten gebruik was door motorproblematiek. Zo konden we altijd in de buurt blijven. Eenmaal op het water was het mega druk! Het zag zwart van de boten. Op het diepe Joppe was geen plek meer om voor anker te gaan met de sleep dus zijn we door gevaren naar het Zweiland, hier was het minder druk. Eenmaal geankerd konden de junioren rustig het zeil hijsen onder begeleiding van de leiding die langs voer of langs zwom. Daarna werd er gezeild en gezwommen tot het tijd was om terug te gaan. Al met al was het een super mooie dag!

Beperkte opkomst door corona maatregelen toch heel leerzaam.
De zondag na de eerste zeildag, 24 mei, was het weer omgeslagen er stond er eigenlijk te veel wind om met 2 junioren in een boot te gaan zeilen (5bft wzw ten west). We hadden nu juist net de smaak te pakken, het was alsof je een kind een ijsje geeft en het na één lik weer afpakt… Dus we moesten en zouden het water op gaan! Tijdens de zeil opkomst ervoor was het de leiding opgevallen dat het de junioren soms aan wat praktische kennis mankeerde, dus besloten we deze zondag te besteden aan leren wrikken en het hijsen en strijken van de zeilen. Aan het einde van de dag kon iedereen een wrik beweging uit z’n mouw schudden en een zeil aanslaan of opdoeken, het was dus best leerzaam. Alleen de spierpijn van de dagen erna zal nog even doorbijten worden.

Coronavirus

Als bestuur houden wij de ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus scherp in de gaten. Op basis van de ontwikkelingen maken een afweging over de activiteiten die wij uitvoeren. Daarin volgen wij de richtlijnen van het RIVM en Scouting Nederland.
Gisteren zijn de landelijke maatregelen rondom het Coronavirus aangescherpt. Scouting Nederland adviseert daarom alle scoutinggroepen om de activiteiten tot 31 maart te staken.
Vanuit het bestuur van de Sagara Satrya’s hebben wij daarom besloten om alle opkomsten voor alle speltakken te staken tot 31 maart.
In het Scoutingspel vindt veel fysiek contact plaats, met dit besluit sluiten we aan bij het advies van het kabinet om sociale contacten in het algemeen sterk te beperken. Hiermee nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als vereniging.
We betreuren het dat we dit besluit moeten nemen en hopen dat we na 31 maart al onze activiteiten weer op kunnen pakken. Uiteraard houden wij u op de hoogte.
Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de leiding van uw kind.

Met vriendelijke groet namens het bestuur,
Jim, Wilbert, Jeroen, Armando, Jan-Pieter, Eric en IlseStem op je favo recept uit de glorieuze Sagara keuken!

Mijn lievelingseten op Sagara kamp is