Zeeverkenners vader-herfstkamp 2014

Herfstkampverslag door Anne van Iterson(boots):

Afgelopen weekeinde zijn we met de zeeverkenners, Wilde Vaart en een heel groot aantal vaders op herfstkamp geweest. Het was waarschijnlijk de grootste groep mensen ooit op het herfstkamp, 16 vaders, 28 jonge Sagara’s en een handvol leiding en kookstaf.

kookstaf kees en bob

kookstaf kees en bob

wilde vaart

wilde vaart

Het kamp begon met een dropping op vrijdagavond, de 6 lelievletten waren door de leiding en Wilde Vaart gedropt op een plekje in the middle of nowhere. We moesten achter de precieze locatie zien te komen door een filmpje. Deze was gemaakt door de leiding die op een fiets met een camera op het stuur van de plek waar de boten lagen terug naar troep gereden. We kregen het filmpje vervolgens maar één keer te zien.

Na een tijdje wandelen en zoeken zijn we bij de boten gekomen (die ergens achter de Klinkenbergerplas lagen) en zijn we helemaal teruggeroeid en gewrikt. Dit was een tocht door allerlei smalle donkere slootjes en een bijna 50 meter lange tunnel onder het spoor door. Alle boten zijn op tijd en veilig teruggekomen. (Behalve de bruine riem van de 1655, die gebroken is bij het droppen) Het was een heel spannend spel.

de gebroken riem van de 1655

de gebroken riem van de 1655

sleep naar de kaag

terugsleep van de kaag

De zaterdag was het echt heel erg mooi weer, vooral de wind was gunstig. We hebben vandaag de Boerenbuurttocht over de Kaag gevaren. Maar deze keer met een leuke toevoeging. We kregen van de leiding zoals gewoonlijk een kaart met de route, maar op de achterkant stond een lijstje met dingen die we tijdens de tocht moesten fotograferen met minimaal één van de bemanningsleden erbij. De boot die de leukste en origineelste foto’s had gemaakt werd de winnaar. Op het lijstje stonden de gekste dingen, zoals: twee koeien, iemand met een baard, met de schipper, met een krooskop, een vis, het zeilnummer en een brug. Er zijn heel veel geweldige foto’s uitgekomen. Maar uiteindelijk heeft de Sagara Priya (1473) gewonnen.

fotospel 935 beste versiefotospel 99 22-10fotospel 1473 22-10

Na de Boerenbuurttocht kwamen we allemaal samen in de haven aan de Sever en werden twee van de zes vletten vaderboten: boten die alleen bemand werden door de vaders (nou dan zie je het al aankomen…). Met deze indeling hebben we nog een spel gedaan. De sleper verstopte zich ergens op de Kaag en de vletten moesten haar zoeken. De vaderboot die als eerste aankwam kreeg als prijs de grootste zogenaamde ‘happybox’ mee (waar achteraf precies hetzelfde in bleek te zitten als de kleinere), en de eerste zeeverkennersboot kreeg het lekkerste snoep. Hierdoor ging iedereen natuurlijk fanatiek meedoen.

Van de vaderboten is de Sagara Kanta (1192) door een sluwe zet eerste geworden en van de zeeverkenners de Sagara Priya (1473), omdat die zo slim waren om achter die vaderboot aan te varen.

Die avond hadden de kinderen een kampvuur in de kampvuurkuil met een grote hoeveelheid marshmallows en warme chocolademelk en gingen de vaders en Wilde vaart kroegen afschuimen in Leiden. Omdat er zoveel vaders waren moesten ze zelfs nog een extra vlet meenemen omdat er anders te weinig plaats in de sleepvlet was. Tijdens het varen hebben ze een bijna-aanvaring onder een brug gehad, maar dat liep gelukkig goed af en het was niet de schuld van de Sagara’s. Voor de grap zijn de vaders die in de lelievlet zaten nog de fontein bij Molen de Valk doorgestuurd, sommigen hadden geklaagd dat ze niet konden douchen op troep.

tewaterlating zeeverkenner :-)

tewaterlating zeeverkenner 🙂

kampvuur 18-10-14

kampvuur 18-10-14

admiraalzeilen

admiraalzeilen

 

De laatste dag hadden we het traditionele ontbijt met gebakken ei met kaas en spek. Na het ontbijt hebben we snel de boten ingeladen en zijn we met de verkenners gaan admiraalzeilen op het Joppe terwijl de vaders in de praam naast de sleper toekeken, aanmoedigden en foto’s maakten.

Toen het spel was afgelopen kregen we tomatensoep met soepstengels op Koudehoorn. Omdat de wind best was toegenomen (windkracht 5) zijn we met alleen bootsen en kwartieren en de vaders (diegene die mee durfden) gaan zeilen. Dit leverde, zo aan het eind van het kamp, toch nog een mooie ruige en natte tocht op.

Het was een geweldig kamp en iedereen heeft er erg van genoten!

SAMSUNG CAMERA PICTURES