De winterblues 2…

De winterblues 2…

 

De zeeverkenners zijn al weer bijna twee maanden hard aan het werk. Alle boten moeten worden opgeknapt, en dat is een hele klus. Niet alleen de boten moeten worden geschuurd, maar ook de roeren, zwaarden, gieken, gaffels, masten, vlonders en doften.

 

De zeeverkenners begonnen met het schuren van de onderkant, dat was gelukkig niet zoveel werk. Een paar likjes zwarte verf hier en daar, en de eerste klus was geklaard. Daarna werd het wat moeilijker. De kim (het onderste blauwe vlak) moest niet alleen geschuurd, maar ook gelakt en geverfd worden. Toen dat gebeurd was, konden de boten worden omgedraaid.

Het boeisel (de blauwe rand), het berghout (de witte rand) en het dolboord (de rode rand) moesten op dezelfde manier worden behandeld als de kim.

 

Het schuren is vaak hard werk, en soms ook zelfs een beetje saai. Maar de bootsen draaien altijd leuke muziek, totdat Jos naar de loods toe komt om de radio zachter te zetten. Maar de zeeverkenners werken niet altijd even hard. Soms is het schuren even niet zo belangrijk en gaat iedereen lekker kletsen en klooien, vooral sommige bootsen. Maar dan komt Marloes en zet ze iedereen weer hard aan het werk. De boten moeten natuurlijk wel af en met kletsen en klooien lukt dat niet.

 

Om drie uur is het altijd pauze. De zeeverkenners zijn dan altijd enorm opgelucht. Als de leiding komt vertellen dat het pauze is, stormt iedereen de loods uit. Vaak is er in de pauze iets lekkers van de leiding zoals soep, chocolade melk of knakworstjes. Dit is altijd een lekkere verrassing. De zeeverkenners kunnen in de pauze lekker kletsen en lunchen. Ze nemen vaak lekkere dingen mee en die worden dan ook gedeeld. Soms gaan ze naar buiten en doen een spel. Laats is er door wat jongens een hut gebouwd. Zo is de pauze een leuke tijd om op te laden. Want na de pauze moeten de zeeverkenners weer hard aan het werk.

 

Na de pauze is het werken vaak wat leuker. De loods moet worden opgeruimd en de boten worden stofvrij gemaakt. Met doekjes en terpentine halen de zeeverkenners al het stof van de boten omdat de verf dan beter op de boten blijft zitten.

Het verven wordt  meestal gedaan door de bootsen en/of kwartieren. Die doen dat met iets meer precisie, aangezien verven een serieuze zaak is. De jongste mannetjes spelen dan een beetje buiten en vermaken zichzelf wel.

 

Om vijf uur is de opkomst afgelopen voor de jongste mannetjes. De bootsen en kwartieren gaan vaak nog een uurtje door. Die moeten nog wat schuren of verven. Dat is altijd wel gezellig, maar er wordt dan duidelijk heel hard gewerkt.

 

De boten zijn al ver gevorderd. De zeeverkenners zijn nu bijna klaar met de buitenkant, de roeren en de zwaarden. Ze liggen goed op schema. De winter is hard werken, maar het is vaak ook leuk.