FAQ

Hieronder vind je verschillende veelvoorkomende vragen over het reilen en zeilen op onze groep. Staat je vraag er niet tussen? Kijk op onze contactpagina om een berichtje te sturen aan een leidings- of bestuurslid of stel je vraag tijdens of na de opkomst op zaterdag aan de leiding.

Hoe schrijf ik mijn kind in?

Voordat je je inschrijft mag je drie keer komen proefdraaien voordat je inschrijft bij de groep. Voor het proefdraaien is het fijn als je contact opneemt met de speltak waar je wil komen kijken. Kijk op onze contactpagina om een berichtje te sturen naar een leidingslid.

Het zou kunnen dat de speltak tijdelijk geen nieuwe leden laat inschrijven omdat er een wachtlijst is. Dit gebeurt als er teveel kinderen in een speltak zitten. Vraag hier naar bij de leiding.

Om je in te schrijven gebruiken wij een inschrijfformulier, die kun je hier vinden. Download deze, print hem uit, vul hem in en geef deze aan een leidingslid van de speltak.

Wat is de contributie?

Voor de varende speltakken (Junioren, Zeeverkenners, WildeVaart) is dit 171 voor een heel seizoen. Voor de niet-varende speltakken (Bevers, Welpen, Derja Welpen, Derja Scouts) is dit 149 euro per seizoen. Een seizoen loopt van 1 april tot 30 maart.

De vrienden van de Sagara’s hebben een eigen soort contributie, kijk daarvoor op de speltakpagina van de Vrienden.

Hoeveel kosten de vesten en polo’s? En bij wie moet je zijn? 

Een polo kost 10 en een vest kost 17.50. Er is ook een mogelijkheid om een tweedehands polo of vest te kopen voor een nader overeen te komen prijs. Voor aanschaf kun je naar de leiding, deze helpen je verder. Let op: de betaling gaat middels een tikkie.

Hoeveel kost een kamp?

Let op: al deze prijzen zijn een indicatie, het kan verschillen per kamp. Vraag het na bij de leiding.

 • Een nachtje zoals het 24-uurs kamp van de bevers kost meestal 17,50.
 • Een weekeindkamp van 3 dagen, zoals Herfstkamp of Winterkamp kost meestal 25.
 • Een kamp van 4 dagen, zoals Kaagcup voor de Zeeverkenners en Junioren rond de 35.
 • Het zomerkamp van 7 dagen van de (derja)Welpen/scouts is ongeveer 125.
 • Het zomerkamp van 7 dagen van de Junioren is ook ongeveer 155.
 • Het zomerkamp van 10 dagen Zeeverkenners kost vaak 165.

Hoe ziet een kamp er uit?

Hoe ziet een zomerkamp er uit?
Welpen Het zomerkamp is altijd de laatste week van de vakantie met het weekeind ervoor er aan geplakt. Het kamp is op de vrijdag voor de eerste schoolweek afgelopen zodat er nog een weekeind is om uit te rusten voor school begint. De welpen gaan naar het clubhuis van een andere groep en doen daar spelletjes binnen, buiten en in het bos. Veel overdag maar soms ook een keer ’s nachts! Soms gaan ze op een uitje buiten het kampterrein, denk aan zwemmen, bowlen of naar een pretpark. Voor meer informatie, vraag de leiding!

Derja Welpen Het zomerkamp is de eerste week van de zomervakantie. De Derja Welpen gaan naar het clubhuis van een andere groep en doen daar spelletjes binnen, buiten en in het bos. Veel overdag maar soms ook een keer ’s nachts!

Derja Scouts Het zomerkamp is de eerste week van de zomervakantie.

Junioren en Zeeverkenners Gaan samen op kamp in een waterrijk gebied. Het kamp vindt plaats in de eerste 1,5 week van de zomervakantie. Op het kamp slapen we in tenten. Aansluitend aan kamp is een opruimdag. De zeeverkenners varen met de vletten in een driedaagse trektocht naar het kampterrein waar we de rest van de week staan. De zeeverkenners koken dan zelf en de leiding houdt op afstand een oogje in het zeil. Zodra de zeeverkenners op het kampterrein aankomen start ook op locatie het kamp van de junioren. Het kamp van de junioren start meestal de maandag na ingang van de schoolvakantie. Op het terrein doen we zeilspellen, landspellen en is er ook tijd over om samen te chillen. Voor nieuwe ouders en ouders die het leuk vinden is er altijd voor kamp een informatieavond over zomerkamp. Vraag hiernaar en voor verdere informatie aan de leiding. (Tip! op deze pagina vind je veel trektocht tips!)

En winterkamp en SKON? 

Het winterkamp van de Welpen en Junioren is gezamenlijk. De Zeeverkenners en WildeVaart ook. Beide kampen zijn een weekeind ergens tussen eind januari en begin maart. Het kamp vind plaats in een clubhuis van een andere groep en er wordt niet gevaren, wel worden er landspellen gedaan en is er soms een uitje.

De Derja Welpen en Scouts doen veelal een SKON-weekeind. Hierin vieren ze Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw in één weekeinde!

En Kaagcup? 

Kaagcup is het kamp dat altijd tijdens Hemelvaart plaatsvindt, van donderdag tot zondag. Hier doen de Junioren en Zeeverkenners mee aan zeilwedstrijden tegen andere Scouts op de Kaag. Soms zijn er dan wel 300 vletten op de Kaag. Tijdens Kaagcup kamperen we in tenten. Kijk eens op de Kaagcup site voor foto’s en meer uitleg.

En Beverkamp?

Beverkamp is meestal een 24-uurs kamp. Waar de bevers één nachtje blijven slapen op ons eigen terrein. Samen met de leiding doen ze spelletjes en maken ze er een feestje van!

Bij wie moet ik zijn voor noodgevallen tijdens een kamp?

Mocht u om wat voor reden dan ook contact moeten opnemen met uw kind tijdens kamp dan kunt u de leiding contacten. Mocht deze niet bereikbaar zijn kunt u op onze contactpagina kijken voor de groepsbegeleider of het bestuur.

Ik wil leiding worden, hoe doe ik dat?

Wat leuk om te horen, je bent zeker welkom voor een gesprek hierover! We hebben vaak leiding nodig, we zoeken creatieve, enthausiaste mensen die het leuk vinden om op vrijwillige basis spellen en kampen te organiseren voor kinderen. De meeste leiding van ons is 16+, neem contact op met de groepsbegeleider of de hoofdleiding van de desbetreffende speltak waar je bij zou willen via de contactpagina.

Waar kun je een tonnetje kopen?

Een tonnetje voor bij het zeilen is niet verplicht maar wel makkelijk. Deze kun je op verschillende plekken kopen. Bij de zeilwinkel, zoals Tijssen (https://tijssenwatersport.nl/) in Leiderdorp, de Welkoop in Rijnsburg of een andere plek, de Scoutshop (https://www.scoutshop.nl/), compass24 (https://www.compass24.nl/), of als je Googlet op ‘zeil ton’, ‘waterdichte container’, ‘waterkluis’ of ‘voerton’.

Wat neem je mee naar een zeilopkomst?

Hieronder staan voorbeelden die handig zijn maar niet verplicht.

Warm weer

 • Kleren die voldoende koel zijn
 • Je zwemspullen (met waterschoenen en handdoek!)
 • Iets te eten
 • Genoeg drinken
 • Zonnebrand (je verbrandt sneller op het water)
 • Zonnebril
 • Je zwemvest (die voldoet aan de eisen, kijk hieronder naar ‘welk zwemvest heb ik nodig?’)

Koud weer

 • Altijd een warme jas mee
 • Voldoende warme kleren aan
 • Iets te eten
 • Iets te drinken
 • Regenkleding als het regent of hard waait (van golven wordt je ook nat)
 • Géén regenlaarzen aan
 • Je zwemvest (die voldoet aan de eisen, kijk hieronder naar ‘welk zwemvest heb ik nodig?’)

Waar kun je een overall kopen?

De Junioren en Zeeverkenners klussen in de winter aan de boten. Een overall is dan wel handig om je kleren niet zo vies te maken en hij zorgt er ook voor dat je lekker warm blijft. Overalls zijn in veel verschillende leuke kleuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij Tuincentra zoals de Welkoop, maar ook de Lidl heeft soms overalls. Via internet kan ook, bijvoorbeeld bol.com, de webwinkel van de Welkoop of goedkopeoveralls.nl. Bestel liever op de groei dan precies goed, meestal gaan overalls jaren mee. Je hebt een variant met rits of met drukknoopjes, beiden zijn goed. Bij de Welkoop in Rijnsburg kun je ze ook even passen!

Welk zwemvest heb ik nodig voor bij de junioren/zeeverkenners?

Wij noemen het wel een zwemvest maar eigenlijk bedoelen we een reddingsvest. Een reddingsvest heeft een kraag en een felle kleur en is bedoeld om je te redden in het water mocht je bewusteloos raken. Een zwemvest helpt je alleen met drijven en houdt je hoofd niet boven water. Wat wij graag zien is een reddingsvest met:

 • Juiste gewichtsklasse voor het kind, te zien aan het label
 • Een kraag
 • Een felle kleur
 • Een band onder de benen door
 • Voorzien van een naam
Een goed reddingsvest

Een inflatable reddingsvest, eentje die zichzelf opblaast als je in het water terecht komt mag ook, maar is volledig op eigen risico. Let wel op de juiste gewichtsklasse. Deze reddingsvesten zijn best prijzig.

Een inflatable zwemvest

Wat doen de Junioren/Zeeverkenners in de winter?

Junioren

Als we in de zomer graag zeilen moet er in de winter (november tot maart/april) geklust worden aan de boten, ze onderhouden zichzelf niet ;-). In de winter onderhouden de Junioren al het houtwerk (doften, vlonders, gieken, gaffels, masten, helmstokken) en de metalen accessoires van de boten (roeren, zwaarden, zwaarddeksels) onder begeleiding van de Juniorenleiding. Ze leren schuren (met schuurpapier), stofvrij maken en netjes lakken. Naast het winteronderhoud doen de Junioren vooral veel landspellen, denk aan Britse Buldogg, Tikspellen, Levend Stratego of een binnenspel als het regent.

Zeeverkenners

De Zeeverkenners onderhouden het casco van de vletten (eigenlijk de boot zelf). Onder begeleiding van de leiding werken zij met staalborstels, schuurmachines, schuurpapier en krabbers om de boten te schuren. Ze leren de boten meniën, voorlakken en aflakken en goed om te gaan met het materiaal. Met de hele groep zorgen ze er voor dat de boten in de periode van november tot maart/april klaar worden gemaakt om in het zomerseizoen weer volop te kunnen genieten van het zeilen.