FAQ

Hieronder vind je verschillende veelvoorkomende vragen over het reilen en zeilen op onze groep. Staat je vraag er niet tussen? Kijk op onze contactpagina om een berichtje te sturen aan een leidings- of bestuurslid of stel je vraag tijdens of na de opkomst op zaterdag aan de leiding.

Wat is de contributie?

Voor de varende speltakken (Junioren, Zeeverkenners, WildeVaart) is dit 171 voor een heel seizoen. Voor de niet-varende speltakken (Bevers, Welpen, Derja-Welpen, Derja-Scouts) is dit 149 euro per seizoen. Een seizoen loopt van 1 april tot 30 maart.

De vrienden van de Sagara’s hebben een eigen soort contributie, kijk daarvoor op de speltakpagina.

Hoeveel kost een kamp?

Zomerkamp

Welpen, DerjaWelpen, Junioren, Derjascouts, Zeeverkenners, WildeVaart

Herfstkamp

Welpen, DerjaWelpen, Junioren, Derjascouts, Zeeverkenners, WildeVaart

Winterkamp

Welpen, DerjaWelpen, Junioren, Derjascouts, Zeeverkenners, WildeVaart

Kaagcup

Junioren, Zeeverkenners, WildeVaart

Beverkamp

Bevers

SKON

DerjaWelpen, DerjaScouts

Hoeveel kosten de vesten en polo’s? En bij wie moet je zijn? 

Een polo kost 10 en een vest kost 17.50. Er is ook een mogelijkheid om een tweedehands polo of vest te kopen voor een nader overeen te komen prijs. Voor aanschaf kun je naar de leiding, deze helpen je verder. Let op: de betaling gaat middels een tikkie.

Hoe ziet een kamp er uit?

Hoe ziet een zomerkamp er uit?

En winterkamp? 

Kaagcup? 

Beverkamp?

Waar kun je een tonnetje kopen?

Een tonnetje voor bij het zeilen is niet verplicht maar wel makkelijk. Deze kun je op verschillende plekken kopen. Bij de zeilwinkel, zoals Tijssen (https://tijssenwatersport.nl/) in Leiderdorp, de Scoutshop (https://www.scoutshop.nl/), compass24 (https://www.compass24.nl/), of als je Googlet op ‘zeil ton’, ‘waterdichte container’, ‘waterkluis’ of ‘voerton’.

Wat neem je mee naar een zeilopkomst?

Hieronder staan voorbeelden die handig zijn maar niet verplicht.

Warm weer

 • Kleren die voldoende koel zijn
 • Je zwemspullen (met waterschoenen en handdoek!)
 • Iets te eten
 • Genoeg drinken
 • Zonnebrand (je verbrandt sneller op het water)
 • Zonnebril
 • Je zwemvest (die voldoet aan de eisen, kijk hieronder naar ‘welk zwemvest heb ik nodig?’)

Koud weer

 • Altijd een warme jas mee
 • Voldoende warme kleren aan
 • Iets te eten
 • Iets te drinken
 • Regenkleding als het regent of hard waait (van golven wordt je ook nat)
 • Géén regenlaarzen aan
 • Je zwemvest (die voldoet aan de eisen, kijk hieronder naar ‘welk zwemvest heb ik nodig?’)

Waar kun je een overall kopen?

Overalls zijn in veel verschillende leuke kleuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij Tuincentra zoals de Welkoop, maar ook de Lidl heeft soms overalls. Via internet kan ook, bijvoorbeeld bol.com, de webwinkel van de Welkoop of goedkopeoveralls.nl. Bestel liever op de groei dan precies goed, meestal gaan overalls jaren mee. Je hebt een variant met rits of met drukknoopjes, beiden zijn goed.

Welk zwemvest heb ik nodig voor bij de junioren/zeeverkenners?

Wij noemen het wel een zwemvest maar eigenlijk bedoelen we een reddingsvest. Een reddingsvest heeft een kraag en een felle kleur en is bedoeld om je te redden in het water mocht je bewusteloos raken. Een zwemvest helpt je alleen met drijven en houdt je hoofd niet boven water. Wat wij graag zien is een reddingsvest met:

 • Juiste gewichtsklasse voor het kind, te zien aan het label
 • Een kraag
 • Een felle kleur
 • Een band onder de benen door
 • Voorzien van een naam
Een goed reddingsvest

Een inflatable reddingsvest, eentje die zichzelf opblaast als je in het water terecht komt mag ook, maar is volledig op eigen risico. Let wel op de juiste gewichtsklasse. Deze reddingsvesten zijn best prijzig.

Een inflatable zwemvest

Wat doen de Junioren/Zeeverkenners in de winter?

Junioren

Als we in de zomer graag zeilen moet er in de winter (november tot maart/april) geklust worden aan de boten, ze onderhouden zichzelf niet ;-). In de winter onderhouden de junioren al het houtwerk (doften, vlonders, gieken, gaffels, masten, helmstokken) en de metalen accessoires van de boten (roeren, zwaarden, zwaarddeksels) onder begeleiding van de juniorenleiding. Ze leren schuren (met schuurpapier), stofvrij maken en netjes lakken. Naast het winteronderhoud doen de junioren vooral veel landspellen, denk aan Britse Buldogg, Tikspellen, Levend Stratego of een binnenspel als het regent.

Zeeverkenners

De zeeverkenners onderhouden het casco van de vletten (eigenlijk de boot zelf). Onder begeleiding van de leiding werken zij met staalborstels, schuurmachines, schuurpapier en krabbers om de boten te schuren. Ze leren de boten meniën, voorlakken en aflakken en goed om te gaan met het materiaal. Met de hele groep zorgen ze er voor dat de boten in de periode van november tot maart/april klaar worden gemaakt om in het zomerseizoen weer volop te kunnen genieten van het zeilen.